Foto
Video

Tips og triks for lang eksponering - en guide av Claus Andersen

2021-07-06
Foto: Claus Andersen

Lange eksponeringer er gøy. Det tilfører noe i bildene som du vanligvis ikke får. Lange linjer fra frontlykter, deilig mykt vann, effekter som viser mennesker i bevegelse, osv. Vi har samlet noen tips og triks til deg som vil begynne med lang eksponering her. Fotograf Claus Andersen deler de fem viktigste tips og triks for å begynne med fotografering med lang eksponering.

Claus Andersen er en fotograf og videograf basert i Danmark. Hans seneste prosjekt kombinerer to lidenskaper, Coffee & Cameras (kaffe og kameraer), og forteller historier om kaffe fra hele verden. Flere enn 100 millioner mennesker er avhengige av kaffeindustrien, og hensikten med dette prosjektet er å øke bevisstheten om migrasjon, fattigdomsbekjempelse, kvinners rettigheter og mye mer.

Sony a7RIV – Nisi 15mm F4 – 15 sek. – NiSi ND1000 – Bella Vista, Klampenborg

1. Et godt og stabilt stativ

Forsikre deg om at du har er stabilt stativ for å unngå skjelving. Det er alfa og omega. Jeg bruker ulike stativer, alt fra Sirui, og alle stabiliseringer for ustødige klipp. Favoritten min er Sirui R-5214-X-tativet med 10-lags karbon sammen med et veldig stabilt K-40-X-kulehode, også fra Sirui. Kulehodet kan strammes slik at kameraet ikke plutselig vipper når du løsner tommeskruen. Det gjør det også enkelt å gjøre små justeringer i alle retninger. Stativet har også en såkalt senterkolonne, som gjør det enkelt å bevege kameraet opp og ned i høyden.

 

 

2. Filter

For langvarig eksponering er det (nesten alltid) nødvendig å bruke filter, slik at du kan kontrollere lukkertiden uten å justere blenderåpningen og ISO. Men hvorfor bruke et filter? Fordi selv med en blenderåpning på 22 og ISO 100, vil bildene dine bli overeksponerte selv ved 1/8 eller 1/4 sek. Jeg bruker vanligvis et NiSi Nano IR ND1000 4×4 (100x100mm)-filter. Med det kan jeg komme ned til eksponeringer på 30 sek. ved f.eks. solnedganger eller dager det ikke er så mye sollys. Et ND1000-filter er et 10-stop-filter, noe som betyr at den dimmer 10 ganger. Ved å forlenge lukkertiden med så mye som 20-30 sek., kan du for eksempel gjøre vannet helt mykt, som vist i flere bilder på denne siden. For eksempel i bildet rett under. Se flere tips om innstillinger under “4. Kamera og innstillinger” lenger ned på siden!

Min NiSi V6-filterholder har 3 “spor” og kan derfor inneholde 3 filtre, fordi de kan stables på en god måte. Med f.eks. et ND-filter og graderte filter kan jeg blende en lysere himmel uten å endre resten av bildet. Filtrene har nanocoating på begge sider og er derfor veldig avstøtende når det kommer til støv, fukt og fettete fingre. Skulle det havne noe på filteret, er det lett å tørke bort. Husk å ta med en rengjøringsklut.

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. @f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

3. Gode objektiver

Jeg fotograferer vanligvis lang eksponering med vidvinkler. Men i praksis kan alle typer objektiver brukes. Men det er viktig å si at jo mer zoom du har på, desto viktigere er det at du har et stabilt stativ, for å unnvike skjelvinger.

Som jeg sa, så fotograferer jeg oftest med vidvinkel. Helst med 12 til 17mm, men også rett vinkel avhengig av motivet. Jeg bruker, blant annet, Samyang 12mm f2.0, Samyang XP 14mm f2.4, Samyang AF 14mm f2.8, Nisi 15mm f4, Samyang 35 og 50 f1.4 eller Tamron’s 17-28 eller 28-75 f2.8-objektiver. Har ennå ikke rukket å prøve langtidseksponering med f.eks. 70-180mm f2.8 fra Tamron. Jeg må ut og prøve det snart.

Sony a7RIV, Samyang AF 14mm f2.8, 1.6s @f16 – Ørestaden, Plaza Hotel, København.

4. Kamera og innstillinger

Når det kommer til kameraet, kan du bruke det du har. Til og med analoge kameraer kan brukes til lang eksponering (se bilde fra Hasselblad X-Pan nedenfor). Jeg bruker min Sony a7RIV nå. Når du begynner med langtidseksponering, husk å slå av all stabilisering i kameraet. Stabilisering er ikke nødvendig og kan resultere i dårlige bilder med mindre skarphet. Det er som om den aktive stabiliseringen faktisk skaper små vibrasjoner når kameraet er på et stativ og du eksponerer over lang tid. Så husk å slå den av.

Bruk autofokus når du fokuserer, men slå den av når du har funnet fokus. Da er du klar for å ta bildet når objektet er på plass. Da trenger ikke kameraet å fokusere på nytt.

Eksponeringstider, blenderåpning og ISO
Her er noen tips for langtidseksponering når det gjelder eksponeringstider, blenderåpning og iso. Hvis du bruker et speilløst kamera kan du mer eller mindre se hvordan bildet ditt kommer til å se ut på skjermen, før du trykker på lukkerknappen. Jeg bruker vanligvis ISO 100 eller lavere, på den måten unngår jeg støy i bildet. Når det kommer til blenderåpning befinner jeg meg oftest mellom 7.1 og 13-16. Ikke gå høyere, ettersom de fleste objektiver ikke fungerer så bra med en blenderåpning på 16. Motsatt kan du bruke lave blendertall hvis du vil oppnå bokeh i bakgrunnen eller gjøre deler av bildet uskarpt.

Nå er det lukkertiden som bestemmer hvordan bildet ser ut. Det avgjør hvor uskarpe frontlysene blir, hvor mykt vannet blir, eller med andre ord; hvor mange slørete bevegelser det blir. Det vil si, hvor mye de bevegende delene i bildet beveger seg når kameraet er “åpent”.  Til strandbilder og for å oppnå mykt vann, bruker jeg vanligvis 20-30 sek. eksponeringstid. I bilder med frontlys 1-2 sek., avhengig av hvor mange biler som kjører forbi. Mange biler kan håndtere lengre eksponeringer.  Men prøv det ut og se hvordan det virker. Det er kjempegøy å leke med dette!

Sony a7RIV, Nisi 15mm f4 – 30 sek. f5.6, NiSi ND1000 – Arne Jacobsens Belle Vista og Bellevue Theatret, Klampenborg

 

5. Annet utstyr for langtidseksponering

Kabelutløser eller trådløs fjernkontroll for å unngå skjelvinger når du trykker på lukkerknappen. De er også kjempenyttige i “pæremodus”, der det er lukket fra øyeblikket du trykker på lukkerknappen, holder det nede og slipper det igjen ... særlig hvis du benytter deg av eksponeringer som varer i 1-2 minutter.

Apper; det finnes ulike apper for langtidseksponering, som: NiSi sin egen app og Photopills. Jeg bruker ikke disse. Men google dem, og se hva andre gjør også, kanskje det er noe for deg.

Det siste tipset mitt er å ta med deg noe godt å spise og drikke hvis du skal være ute en stund. Dette tar litt lengre tid enn vanlige bilder.

 

Sony a7RII, Sony Carl Zeiss 16-35, 20 sek. f14 – Copenhagen International School, Nordhavn, København

 

Sony a7RII, Carl Zeiss Batis 18mm, 30sek, F13 – Nisi ND64 + Cir. Pol – Islands Brygge, København

 

Sony a7RIV, Samyang 12mm F2, 30 sek @f5.6 – NiSi ND1000 – Arne Jacobsens livreddertårne, Bellevue, Klampenborg

 

Håndholdt Hasselblad X-Pan, Fujifilm Provia 100F,  45mm Carl Zeiss, f4, 1 sek. – Nørreport Station, København

 

Sony a7RII – 40mm Carl Zeiss Batis, 3,2sek, F11 – Metropolis, Sluseholmen, København

 

Sony a7III, Tamron 17-28mm f2.8 – 30s @F16 – Hotel D’Angleterre, København

Claus Andersen, Danmark

Velg region